hoofdfoto

hoofdfoto

23 juni 2015

Even een snoepje tussendoor ....

Even een foto van een nieuwe vondst, gewoon omdat het zo'n schatje is.


Koffieblik van de het merk Container (Hollands fabricaat) uit de jaren 50 van de vorige eeuw, met opgelegde roze-rode bloemen. Ik liep er zo in de kringloop tegenaan ....
Wie weet, misschien lukt het ook nog eens de rest van de serie te bemachtigen?

Groeten Agnes

09 juni 2015

Brocante Parijs

Onlangs met Willem een lang weekend naar Parijs geweest omdat we 25-jaar getrouwd waren. Wat een prachtige stad, wat is er veel te doen en wat valt er veel te bekijken, je komt gewoon tijd te kort.

Ik had natuurlijk stiekem ook een aantal brocante-wensen op mijn lijstje staan en één van die dingen was een bezoekje brengen aan de beroemde stoffenzaak Marché Saint Pierre in de Rue Charles Nodier, dé stoffenbuurt van Parijs, aan de voet van de Sacre-Coeur. Vanaf de Sacre-Coeur moesten we de nodige trappen afdalen, (naar beneden gaat nog, maar daarna weer omhoog, poeh ...) om in de stoffenbuurt te komen. Oorspronkelijk dé plek waar kostuumontwerpers op zoek gingen naar bijzondere stoffen voor de kostuums in de theatershows.


In deze stoffenzaak vind je nog echt Frans linnen voor keukendoeken, maar ook het grove boerenlinnen voor kussens o.i.d. De winkel is niet goedkoop, maar ik heb wel mooie stoffen kunnen kopen, die je in Nederland niet snel aantreft.




Op zaterdagochtend zijn we vroeg naar de BrocanteMarkt (Les Puces) van Saint-Ouen gelopen. Ik had hier vooraf veel over gelezen en wist dat de markt bestond uit diverse kleinere markten en dat het een duur adres was, maar dat de markten Marché Jules Valles en Marché Vernaisson toch de moeite waard waren om te bezoeken. De markt bestaat inderdaad uit diverse marktjes, met boxen die verhuurd worden aan handelaren, waardoor het echt een commerciële markt wordt, met dito prijzen. En ja, er stonden mooie spullen, maar ik vond de prijzen echt niet leuk meer, waardoor het voor mij een afknapper was! Daarnaast vond ik de wandelroute naar Saint-Ouen onprettig. Aan het begin van de wijk, de overgang tussen Montmartre en Saint-Ouen, wordt in het weekend verboden handel aangeboden en ik mag wel zeggen, op zeer opdringerige wijze. 
   

Op onze laatste ochtend zijn we vroeg naar het kasteel van Versailles gereden, gebouwd door  
Lodewijk VIII en Lodewijk de XIV. We zijn niet in het kasteel geweest, de wachtrijen waren om 09.00 uur 's ochtends al extreem, maar we hebben er even heerlijk rondgelopen, foto's gemaakt en sfeer geproefd. 

In de omgeving van Versailles had ik een aantal vide greniers uitgzocht. De één wat groter dan de ander, maar toch op alle marktjes weer leuke dingen gevonden. Wil je nog tegen leuke prijzen je collectie een beetje uitbreiden, dan zijn dit soort markten toch echt de manier om iets te vinden. Ook hier tref je handelaren aan die al aan je gezicht zien dat je Nederlandse bent en dus de hoofdprijs proberen te bemachtigen, maar daarvoor ga ik niet naar een vide-grenier. Dan koop ik liever iets in Nederland op een mooie brocante-markt, waarbij ik het reëel vind dat ik meer moet betalen.


Een nieuwe blauwe siphon gevonden, een eau de seltz Barbollat, in die echt bijzondere kleur blauw. Helaas met beschadiging aan de voet, maar ja, je kunt niet alles hebben.


De ovaalvormige schaal, lijkt me een oudje. Crème-kleurig met blauw-groene bloemetjes, maar helaas is het merkje niet meer zichtbaar, dus ik kan het niet uitzoeken. Het ronde bord is ook een beauty, met blauwe zwarte bloemenranken in een Perzisch patroon van Mignon U&Cie Sarreguemines, gemaakt tussen 1895-1920.


     
Heel blij ook met deze vondst. Een goed bewaarde soepterrine met onderbord, van Etablissements Debray, type Guadeloupe. Crèmekleurig met blauw-groen bloempatroon. Gemaakt eind 19e, begin 20e eeuw. 


Dit had ik nog niet eerder gezien. Een melk- of boterkannetje van emaille met houten handvat. Men gebruikte deze kannetjes om melk of boter te verwarmen en uit te schenken. Hier hou ik van, tegen items aanlopen die je niet vaak tegenkomt. 


Helaas, geen restanten uit de inventaris van Lodewijk XIV, maar al met al een heerlijk weekend in Parijs en als toetje toe, nog mooie brocante mee naar huis kunnen nemen!

 Groeten Agnes

03 juni 2015

Brocante Granny Square sprei is af

Yes, mijn brocante sprei is af. Wat een enorme klus, maar prachtig en zeer ontspannend om te maken en blij met het eindresultaat.



Als randje heb ik ervoor gekozen een toer lossen om de hele sprei te haken, in de hoeken even 3 stokjes haken. Daarna maakte ik in de slottoer een boogje van 5 lossen, die ik met een losse in de 3e losse steek van de vorige toer haakte, af en toe even smokkelen als dit bij de hoeken niet goed uitkomt. In de hoeken weer 3 stokjes maken om de hoeken recht te houden.


Voor wie geïnteresseerd is in het patroon, hieronder herhaal ik het nog eens.

Haak eerst 5 lossen en sluit de ring met een halve vaste in de 1e losse
2 lossen
1e cluster haken van 3 stokjes in de opening
3 lossen
2e cluster haken van 3 stokjes in de opening
3 lossen
3e cluster haken van 3 stokjes in de opening
3 lossen
In totaal haak je 6 clusters en je sluit af met 3 lossen en sluit de ringen met een halve vaste in de 1e losse. Daarna maak je met nog een halve vaste de oversteek naar de volgende opening.

2 lossen
1e cluster van 2 stokjes in 1e opening
3 lossen
2e cluster van 3 stokjes in 1e opening
3 lossen
1e cluster van 3 stokjes in 2e opening
3 lossen
2e cluster van 3 stokjes in 2e opening
3 lossen
In totaal maak je zo 6 dubbele clusters. Je sluit af met 3 lossen en sluit de ring met een halve vaste in de 1e losse. Daarna maak je met nog een halve vaste de oversteek naar de volgende opening.

2 lossen
3 losse stokjes haken in de 1e opening
2 lossen
3 losse stokjes haken in de 2e opening
Toer afhaken op dezelfde manier. Afsluiten met 2 lossen en ring sluiten met halve vaste, nog 2 x halve vasten haken als oversteek naar de volgende opening.

4 lossen haken
Draad 2 x omslaan, in de opening haak je 3 dubbele stokjes (steeds 2 afhalen tot 1 steek overblijft). 
3 lossen haken
Draad 2 x omslaan, in dezelfde opening haak je nogmaals 3 dubbele stokjes
1 lossen
3 stokjes haken in volgende opening (steeds 1 omslag)
1 losse haken
3 stokjes haken in volgende opening (steeds 1 omslag)
1 losse haken
Draad steeds 2 x omslaan, in de opening haak je 3 dubbele stokjes (steeds 2 afhalen tot 1 steek overblijft)
3 lossen haken
Draad 2 x omslaan, in dezelfde opening haak je nogmaals 3 dubbele stokjes
1 losse
Dit herhaal je tot je je Granny vierkant is geworden (dus vier zijden op deze manier)
Toer afsluiten met halve vaste.

Nu de Granny Square afronden met een toer vasten, in de hoekjes steeds eerst een vaste, daarna drie stokjes en weer een vaste (dus 5 steken), zodat de Granny mooi vierkant wordt. Op alle steken een vaste haken, behalve in de middelste opening (4x), hier slechts één vaste haken, anders vind ik de Granny net iets te ruim worden.
Door de laatste halve steek, de draad halen en ruim afknippen. Dit stuk draad gebruik ik om de Granny's aan elkaar vast te naaien.

Als randje heb ik ervoor gekozen een toer lossen om de hele sprei te haken, in de hoeken even 3 stokjes haken. Daarna maakte ik in de slottoer een boogje van 5 lossen, die ik met een losse in de 3e losse steek van de vorige toer haakte, af en toe even smokkelen als dit bij de hoeken niet goed uitkomt. In de hoeken weer 3 stokjes maken om de hoeken recht te houden.


Groetjes Agnes