hoofdfoto

hoofdfoto

19 oktober 2014

Oud tafeltje in de loogbeits

Onlangs bij de Jutter in Ruinerwold geweest. Ik had er al eens over gelezen en ze regelmatig voorbij zien komen op Marktplaats en wilde nu toch wel eens mijn nieuwsgierigheid bevredigen. Ik vond het een beetje een mix tussen een brocante en kringloop. Er zijn een aantal ruimtes die in elkaar overlopen, sommige vrij donker, er is een bovenverdieping en in alle hoeken en gaten brocante.
Ik zag veel luiken, Katholieke beelden, blikken, meubeltjes .... Je moet net als in de meeste brocante eerst een verkenningsrondje lopen en daarna nog eens rustig alles bekijken en dan zie je pas echt wat er te koop is.
Ik was op zoek naar een tv-tafeltje voor in onze slaapkamer en ja hoor, tussen van alles en nog wat, vond ik een leuk tafeltje met onderblad en niet te groot. Door de lichte kleur dacht ik dat het nieuw was en dat wilde ik niet, maar volgens de eigenaar was het dat beslist niet, het was oud en kwam uit België. Ja, daar moest ik dan maar op vertrouwen en die kleur, daar kon ik vast wel iets aan doen.


Nog een paar leuke oude kleine blikjes gevonden ter aanvulling op mijn verzameling. Bij de Jutter veel blikken in manden, op tafels, overal. Nog een leuke broodplank mee, hij zag er lekker verweerd uit, maar aangezien het licht bij de Jutter niet optimaal is, kwam ik er bij thuiskomst achter dat ik een beetje naïef was geweest en met een nieuwe plank (misschien dan wel van oud hout?) thuis was gekomen.  


Thuis op internet op zoek gegaan naar hoe ik het tafeltje zo zou kunnen behandelen dat het een oudere look zou krijgen. Het onderstel wilde ik wit maken, daar was ik bij de Jutter al van overtuigd, maar het blad, hoe kon ik dat een meer doorleefd en donkerder uiterlijk geven?


Ik stelde mijn plan op, ik zou het tafeltje verouderen met loogbeits en beschermen met antiek kalkwas wit.


Ik begon met oefenen op de broodplank, maar vond het eindresultaat met loogbeits verweerd eiken, uiteindelijk niet mooi. De broodplank werd paars-grijs en dat was niet wat ik zocht. Ik kwam erachter dat ik het gelige van grenen wel wilde behouden, maar dan verouderd.


Dus de plank weer kaal gehaald, advies gevraagd bij de leverancier en nog een potje loogbeits Baro besteld. Bah wat stinkt dat als je dat aanbrengt, in tegenstelling tot de verweerd eiken, dat vond ik juist lekker ruiken. 


Toen de broodplank mij na de behandeling met de Baro loogbeits en witte kalkwas beter beviel, durfde ik aan de slag te gaan met het tafeltje. Het onderstel had ik al wit gemaakt en geschuurd. Ik begon met ontvetten van het tafelblad, daarna goed schuren en daar waar oude naden en butsen zaten flink de staalborstel erover, zodat de kalkwas beter in de naadjes kan trekken. 


Daarna een laagje kalkwas wit aangebracht, dit extra goed in naadjes en gaatjes gesmeerd. Toen dat droog was ben ik opnieuw gaan schuren en heb ik het blad in de loogbeits baro gezet. Na het drogen het blad opgewreven met kalkwas. Dit na een nachtje intrekken nog even geschuurd met een licht schuurpapier en zie hier, het eindresultaat.   
Precies de sfeer die we zoeken in onze slaapkamer, licht en fris, maar toch warm en gezellig.

Groeten Agnes

Geen opmerkingen: