hoofdfoto

hoofdfoto

07 december 2016

Schoollapjes van vroeger

Vorig jaar kreeg ik van mijn ouders een jaarabonnement op Borduurblad cadeau en trof ik het even, dit jaar werkten ze met een item "schoollapjes van vroeger" en dat past natuurlijk helemaal in mijn brocante straatje.

Vroeger moesten de meisjes als verplicht onderdeel van de Nuttige Handwerken op de Lagere School één of meerdere merklapjes maken. Volgens het Museum van de Naaldkunst hebben zeker drie generaties meisjes deze bekende rode schoollapjes moeten maken.


Oorspronkelijk werden schoollapjes dus met rood garen geborduurd, maar omdat ik veel blauw in huis heb, ben ik met blauw aan de slag gegaan met het patroon van schoollapje 1 uit Borduurblad 72.


Het randje heb ik ook zelf geborduurd. Je kon ervoor kiezen linnen te bestellen met ingeweven rand, maar dan moest ik met rood werken en bovendien wilde ik het graag helemaal zelf maken. Ik kan me namelijk ook niet voorstellen dat ze dit vroeger kant en klaar bestelden. Maar eerlijkheid gebied mij te zeggen, die rand viel nog niet mee, wat een gepriegel, vooral de hoekjes.


En dan natuurlijk het eindresultaat. Op internet gezocht naar een passende lijst met passe-partout en nu is mijn creatie helemaal af. Ik ben er weer blij mee en zeg nou zelf, wat is er nu leuker dan iets van A tot Z zelf maken, dan geniet je toch dubbelop van het eindresultaat.


Groeten Agnes

Geen opmerkingen: