hoofdfoto

hoofdfoto

01 april 2016

Brocante Limburg

Even heerlijk een paar dagen naar Limburg geweest en samen met mijn tante Els op jacht naar brocante geweest in Limburg en Duitsland. Ik had mijn verjaardagsgeld mee, dus ik voelde me de Koning te rijk en we hebben ook echt weer leuke dingen gevonden.


Bij Emmaus in Tegelen, werkelijk een prachtige kringloop in een oud klooster, vond ik deze handbeschilderde saucière met Saksisch decor. De merktekens geven aan dat het Delfts aardewerk betreft en dat het een oudje is, maar gedetailleerde gegevens heb ik nog niet kunnen vinden.


Ja, het lijkt me duidelijk, ik val op het Saksische decor, wat te denken van deze enorme emaillen chocoladekan, gevonden in Venlo.

 
Of deze emaillen theepot. Dit is werkelijk een beauty. Ik vond hem in Sevenum, in een oude boerenschuur genaamd Hof Tongerlo. Ik waande me werkelijk in een snoepwinkel waande, drie verdiepingen met achterafkamertjes, vol brocante. Ook veel oud gereedschap, het leek alsof alles van de boerderij generaties lang bewaard is gebleven.


Daar vond ik ook deze oude tinnen theepot, met theezeefje. De theepot is van J. Daalderop en Zn. en is van eind 1800. In eerste instantie dacht ik dat het theezeefje in de theepot gehangen moest worden, totdat ik informatie vond waaruit bleek dat het zeefje in de tuit gehangen moest worden. Tijdens het uitschenken bleef de losse thee dan achter in het zeefje. Van dit soort bijzondere vondsten kan ik echt genieten, het ademt historie.


In Duitsland heeft men een andere kijk op kringloopwinkels dan wij in Nederland. Kringloopwinkels hebben daar een beetje negatief beeld. Oude en overbodige spullen worden dan ook voornamelijk verhandeld op de Trödel- of Flohmarkten, wat daarna overblijft gaat naar de kringloop. Toch vonden we in een overdekte Flohmarkt deze oude wasstamper van Persil. De wasstamper komt uit de periode 1920-1924 en is destijds overduidelijk goed gebruikt. Toch bijzonder dat mensen dergelijke attributen al die tijd bewaard hebben.


Nu al zin om weer op stap te gaan, het blijft altijd maar kriebelen.
Groetjes Agnes

Geen opmerkingen: